Stilhedsretreat

JENS-ERIK RISOM

Stilhed og spirituel praksis

Hjertebønnens muligheder i samklang med dobbeltrettet bevidsthed

Retreat 15.-20. august 2023 ved Vesterhavet

“Opmærksomheden og Hjertebønnen forstærker som sagt gensidigt hinanden;
for nøje opmærksomhed går hånd i hånd med uophørlig bøn,
mens bøn går sammen med nøje årvågenhed og opmærksomhed på bevidstheden.”
HESYCHIOS FRA BATOS

Retreatet vil have fokus på samvær og fordybelse i stilhed.  I dette stilhedsrum vil vi lade den naturlige praksis udfolde sig: gennem kroppen, gennem hjertets evne til samhørighed og gennem bevidsthedens sans for helhed.

Som inspiration til den spirituelle praksis vil vi arbejde med forskellige hjertebønsmantraer og deres betydning som brobygning ind mod den spirituelle essens. Hjertebøn forbinder en meningsfuld sætning, hjertets inderlighed og en retning mod det guddommelige eller en spirituel arketype, kristen eller anden. Over tid kan denne praksis bringes ud i det faktiske liv, så bønnen kan indgå som en kontinuert øvelse i dagligdagen.

På baggrund af denne fordybelse vil vi arbejde med præcisering og uddybning af dobbeltrettet bevidsthed, en kraftfuld støtte til at åbne til bevidsthedens og hjertets skjulte dimensioner. Vi vil undersøge muligheden for at kombinere praksismomentet med hjertebøn og ordløs bøn og antyde, hvorledes den enkelte kan afdække sin egen unikke vej. 

Som en integreret del af undervisningen vil der være plads til meditativ kontakt. Den levende både sproglige og ordløse udveksling mellem underviser og elev vil kunne muliggøre klargørelse af praksis i retning af direkte indsigt. Et naturligt tema vil også være afspænding og hvile – en pause fra den samsariske puls, en væren med det, som er, uden at have så meget i sinde. 

Vi vil hver dag sidde fire perioder sammen og give plads til kropstræning og vandring i det storslåede landskab omkring Øster Løkke. Der vil efter hver morgenmeditation blive mulighed for udveksling om perioden – meditativt, psykologisk og eksistentielt. Vi spiser god mad, lytter til nattens drømme og har dage med stilhed.

Retreatet henvender sig til mennesker, som følger Master Class-forløbene, praksisgrupperne, eller som har en lignende baggrund – som en yderligere mulighed for intensivering af praksis. For dem, som deltog i sidste års retreat, vil dette kunne fungere som et trin 2 i træningen.

Praktiske oplysninger

Retreatet finder sted 15.-20. august, starter tirsdag kl. 10.00 og slutter søndag kl. 15.00.
Stedet er Øster Løkke Kursuscenter, Fjaltring i Vestjylland. Se http://www.osterlokke.dk

Prisen for retreatet er kr. 5.450. Hertil kommer udgifter til mad og ophold kr. 750 pr. dag med overnatning i enkeltværelse. Par og evt. andre, som ønsker at bo på dobbeltværelse, betaler kr. 650 pr. dag for forplejning og ophold pr. person. Der er begrænset deltagerantal. 

Tilmeldingsfristen er 1. marts 2023. Husk at tilmelde dig det rigtige kursus (Stilhedsretreat).

Har du brug for yderligere oplysninger, er du velkommen til at henvende dig til skolens sekretær, cand.psych. Thomas Jensen, på mail. Nærmere oplysninger tilsendes efter optagelse.

Tilmelding her